Tekil mesaj gösterimi
Eski 04 Ağustos 2026, 14:38   #2
BuRHaN
BuRHaN kullanıcısının Avatarı
Profil ayrıntılarını üye olmadan ya da oturum açmadan görüntüleyemezsiniz.
Varsayılan Yanıt: Saksıda Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Kayısı çekirdeği dikmenin en önemli püf noktası, çekirdeğin dışındaki o sert kabuğu tohuma zarar vermeden kırmak ve tohumu kış soğuğu simulasyonundan (soğuk katlama) geçirerek uyandırmaktır. Sert kabuğuyla doğrudan toprağa dikilen kayısı çekirdeklerinin çimlenmesi çok uzun sürer veya çekirdek toprak altında çürür.

Evde saksıda veya bahçede yüksek başarı oranıyla kayısı çekirdeği çimlendirip dikmek için şu adımları eksiksiz uygulamalısınız:

1. Adım: Tohumu Çıkarma (En Hassas Aşama)

Kayısıyı yedikten sonra çekirdeğini yıkayıp kurutun.

Bir pense veya çekiç yardımıyla, içindeki badem şeklindeki tohuma zarar vermeden dışındaki sert kabuğu dikkatlice kırın.

Çıkan tohumun üzerindeki ince kahverengi zarı soymanıza gerek yoktur; tohumun bütün halinde (bölünmeden) çıkması yeterlidir.

2. Adım: Soğuk Katlama (Kış Uykusu Simulasyonu)

Kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerin tohumları, doğası gereği çimlenmek için kış soğuğunu hissetmek ister.

Çıkardığınız tohumları hafifçe nemlendirilmiş (ıslak değil, sadece nemli) bir kağıt havlunun arasına dizin.

Kağıt havluyu kilitli bir buzdolabı poşetine koyun ve poşetin ağzını kapatın.

Bu poşeti buzdolabının sebzelik bölümünde (derin dondurucuda değil) yaklaşık 3 ila 4 hafta bekletin.

Haftada bir poşeti açıp kontrol edin; kuruma varsa fısfıs ile nemlendirin, küflenme varsa havluyu değiştirin. Tohumların beyaz bir kök çıkardığını (çimlendiğini) gördüğünüzde dikim aşamasına geçebilirsiniz.

3. Adım: Doğru Toprak ve Dikim Esasları

Toprak Seçimi: Kayısı ağır killi toprakları sevmez. Torf bakımından zengin, perlitli ve iyi drene edilmiş (suyu tutmayan, gevşek) bir saksı toprağı tercih edin.

Dikim Derinliği: Filizlenen tohumu, kök kısmı aşağıya gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Üzerini çok derin olmayacak şekilde, yaklaşık 2-3 cm kadar toprakla örtün.

Can Suyu: Dikimden hemen sonra toprağı çamur yapmayacak şekilde hafifçe sulayın (can suyu verin).

4. Adım: Bakım ve Konumlandırma

Güneş Işığı: Saksıyı doğrudan yakıcı güneş almayan ama bol ışık alan, ılık bir odaya veya pencere önüne koyun.

Sulama Püf Noktası: Toprağın her zaman nemli kalmasını sağlayın ancak aşırı sulamadan kaçının. Parmağınızı toprağa batırın; eğer kuruysa sulama yapın. Aşırı su tohumu çürütür.

Önemli Bir Hatırlatma: Aşılama

Çekirdekten büyütülen kayısı ağaçları (yabaniler/çöğürler) büyüdüklerinde lezzetli ve büyük meyveler vermeyebilir ya da meyve kalitesi annesinden farklı olabilir. Bu nedenle, fidanınız yaklaşık 1-2 yaşına gelip kurşun kalem kalınlığına ulaştığında, meyvesini beğendiğiniz kaliteli bir kayısı ağacından alınan gözle aşılanması gerekir.

Alıntı