13 Ağustos 2026, 21:32
|
|
|
|
YÖK Öğrenci Affının Usul ve Esaslarını Belirledi! Kimler Yararlanacak, Başvuru Ne Zaman Bitiyor?
YÖK Öğrenci Affının Usul ve Esaslarını Belirledi! Kimler Yararlanacak, Başvuru Ne Zaman Bitiyor?

YÖK “Öğrenci Affı”nın Usul ve Esaslarını Belirledi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 9 Ağustos 2026’da Resmi Gazete’de yayımlanan 7592 sayılı Kanun ile getirilen öğrenci affına ilişkin usul ve esasları bugün açıkladı.
Kimler Yararlanabilecek?
Üniversitelerle ilişiği kesilen öğrenciler
Bir yükseköğretim programını kazandığı halde kayıt yaptıramayanlar
Hazırlık sınıfı dâhil ön lisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü programlardan ilişiği kesilenler
Başvuru Süresi ve Tarihler
Son başvuru tarihi: 9 Aralık 2026
Başvurular, ilişiğin kesildiği veya kayıt hakkı kazanılan yükseköğretim kurumuna yapılacak.
Başvurusu kabul edilenler 2026-2027 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.
Mücbir sebep (zorunlu neden) nedeniyle süre içinde başvuru yapamayanlar, sebebin ortadan kalkmasından itibaren 1 ay içinde başvurabilecek. Sağlık nedeniyle geç başvuru yapacaklar heyet raporunu 9 Aralık mesai bitimine kadar ibraz etmeli.
Kimler Yararlanamayacak?
Terör suçları
Kasten öldürme, işkence, eziyet
Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
Sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler
Hukuken geçersiz yollarla kayıt yaptırdığı için ilişiği kesilenler
Diğer Önemli Düzenlemeler
Kapatılan programlar: İkinci öğretim programı kapananlar birinci öğretime geçebilecek.
Çift anadal: Anadal veya çift anadal kaydı silinenler yeniden başvurabilecek.
Yatay geçiş: Kayıt yılındaki puanı sağlayanlar eşdeğer veya farklı programlara yatay geçiş yapabilecek. Açıköğretim programlarına (Anadolu, Ankara, Atatürk, İstanbul) da geçiş imkânı var.
Öğrenim ücreti: 2026-2027 öncesine ait katkı payı/öğrenim ücreti alınmayacak.
Azami süre: Yeniden kayıt tarihinden itibaren başlayacak.
Daha önce başarılı olunan derslerin intibakı üniversite kurullarınca belirlenecek.
YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemeyi “gençlerin yarım kalan hayallerini tamamlayabilmeleri için yeni bir imkân” olarak nitelendirdi.
Detaylı usul ve esaslar için YÖK’ün resmi sitesindeki PDF belgesine bakılabilir.
|
|
|
Alıntı
|