Tekil mesaj gösterimi
Eski 18 Nisan 2023, 16:39   #2
Regex
Regex kullanıcısının Avatarı
Profil ayrıntılarını üye olmadan ya da oturum açmadan görüntüleyemezsiniz.
Varsayılan Yanıt: Google domain hesabım var gmailim patladı hesabımı nasıl geri alacağım ?

Fatih senin başına gelen bu üzücü olayı biliyorum, kurtaramayacağını düşündüğünü de. Ancak Google Domains hakkında şunu merak ediyorum. Örneğin ben 8 yıldır Güzel Hosting kullanan bir insanım ve 2006 yılında ilk domainimi de IHS Telekom'dan almış bir insanım. Bununla beraber 2007 yılından itibaren aktif IsimTescil müşterisiyim. IsimTescil 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'nün çıkınca kayyum atanmış olsa da biraz sıtkım sıyrıldı. Bunun yanı sıra GoDaddy, NetworkSolutions.com, Name.com gibi yabancı firmalarda da alan adı barındırdım. Bunların tümünde ad, soyad, e-posta adresi, açık adres ve GSM bilgilerini giriyorsun. Bu bilgiler whois olarak da gözüküyor. Eğer whois protection kullanıyor olsan dahi arka tarafta bilgilerin ICANN tarafına gidiyor.

Benim çok eskiden Barış diye bir arkadaşım vardı. Sen onu every diye de görmüşsündür. En son FI'de ortak almıştım onu yanıma, malum bildiğin sebeplerden dolayı 1-2 yıldır irtibatım yok. Bu adam domain olaylarında çok bilgiliydi. Bir keresinde bir domainine el koymuştu çalıştığı firma ama bu durum 2010'lardan öncesi oluyor ve ICANN'e şikâyet ederek firma dış transferi yaptırmadığı halde transfer geçmişti.

Benim anlamadığım ve merak ettiğim şey Google'da domain barındırdığın zaman Google Domains'e diğer belirttiğim o bilgileri girmiyor musun? Girmeden olmaz diye düşünüyorum. Eğer girmişsen sen kendinin Fatih A. olduğunu kanıtlayarak İngilizce bir e-posta göndersen falan ICANN ile görüşsen alırsın gibime geliyor. Domainin kayıtlı bulunan e-posta adresi ana iletişim unsuru olarak esastır. Ancak hiç mi bir insanın maili iptal olmaz veya erişimini kaybetmez? Bunun bir alternatif yolu ve b planı olması gerekiyor. Dediğim gibi domain konusunun çok iç hatlarından ve tabir-i caizse alan adı mevzuatından pek anlamam. Ancak bunun bir yolu bulunabilir diye düşünüyorum.

Sen bu soruyu R10'da da bir sor bakalım. Yani ben olsam sorardım. Orada bu bahsettiğim arkadaş gibi anlayan veya direkt domain bayiliği bulunduğu için mesleki olarak prosedürleri daha iyi bilen, domain ve hosting firmalarının yetkilileri veya oralarda çalışan kişiler de konuya ilgi gösterip bir yol önerebilir. Ben tam emin olmamakla birlikte ICANN üzerinden çözebilirsin gibi düşünüyorum.

Mesela Google Domains'i yerel mahkeme, ICANN'i de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi düşün. Hukukçu olarak böyle bir örnek geldi aklıma. Ya da hadi yazılımcı kafasıyla örnek vereyim, senin domain firman XenForo ise ICANN PHP'dir. Yani onun daha temeli, daha üstü. Sen beni dinle bi' dene, araştırmanı ICANN noktasından derinleştir. Geçmiş olsun.
  • When injustice becomes law, resistance becomes duty.
imza
  Alıntı