ForumHayali.Com  

Geri Git   ForumHayali.Com > Genel ve Güncel > Teknoloji Haberleri

Teknoloji Haberleri Gün geçtikçe akılalmaz gelişmeler kaydeden teknoloji dünyasından en son haberleri bulabileceğiniz bölüm.


Sabit İnternet ve Mobil İnternet Farkı Nedir?

Gün geçtikçe akılalmaz gelişmeler kaydeden teknoloji dünyasından en son haberleri bulabileceğiniz bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Nisan 2023, 16:10   #1
Çevrimdışı
KoJiRo
 
KoJiRo kullanıcısının Avatarı
 
Kayıt Tarihi: 12 Şubat 2023
Üye No: 21
Mesajlar: 742
Konular: 675
Cinsiyet: Erkek
REP Gücü : 9
REP Puanı: 58
Alınan Beğeniler: 26
Verilen Beğeniler: 62
Varsayılan Sabit İnternet ve Mobil İnternet Farkı Nedir?

Bu yazımızda, evlerimize, işyerlerimize ve okullara gelen kablolu internet ile akıllı telefonlarımız ve diğer SİM kart kullanan cihazlarımızda kullandığımız internet arasındaki farka bakıyoruz.

Öncelikle iki internet türünün teknik farklarına değineceğiz. Bu sayede ikisi arasındaki farkı daha net anlayabileceksiniz.
Sabit internet nedir?

Sabit internet, aslında adından da anlaşılacağı üzere, sabit bir hat ile internet bağlantısı ulaştırılan internet türüdür. Sabit internet hatları, çeşitli altyapılarla evlerimize ve işyerlerimize ulaşıyor. Bu altyapılar xDSL tabanlı olan ve bakır kablolardan oluşan ADSL ve VDSL ile cam kablolardan oluşan Fiber altyapılardan oluşuyor.
İnternet altyapısı nedir?

Bir ülkenin ulaşım altyapısı karayolları, demiryolları, havalimanları ve deniz limanlarından oluşur. İnternet altyapıları da benzer şekilde birçok limana sahiptir. Basitçe tanımlayacak olursak; internet altyapıları, birçok bilgisayar ve sunucudan oluşan çok büyük ağlardan oluşur.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, 1960’larda internetin icadı için gerekli olan verilerin yaratılmasında önemli bir rol oynadı. Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), bilgisayar sistemlerinin iletişim kurmak için kullandığı paket anahtarlama teknolojisine yönelik erken araştırmaları finanse etti. Bu yaklaşım, telefon sistemlerinin veri aktarma biçiminden farklıydı. Paket anahtarlama teknolojisi, internetin öncüsü olan ARPANET’in geliştirilmesine yol açtı.

Günümüzde ise internet, geçmişte geliştirilen bu teknolojiler sayesinde kilometrelerce telefon hattı ve fiber optik kablolar ile evlerimize kadar ulaşıyor. Bu kablolar, milyonlarca bireysel kullanıcıyı ve işletmeyi sunucular aracılığıyla birbirine bağlayarak, kullanılan kablolama türlerine bağlı olarak değişen hızlarda veri iletir.

İnternet altyapısı da, internetin belli bölgelere ya da adreslere ulaşması için kullanılan sistemdir. Bu sistemin bölgelere ya da adreslere ulaşması için bakır ya da fiber optik kablolar kullanılır. Bakır altyapı genellikle DSL olarak adlandırılır ve belli iletkenler ile konuma ulaşır. Fiber optik altyapıda ise cam kablolar kullanılır.

Bu yüzden bulunduğunuz bölgenin altyapı teknolojisi internet hızınızı belirleyen en önemli etkendir.

Altyapınızı değerlendirebilmek için internet altyapı sorgulaması yapmanız gerekir. Altyapınız ne kadar hızlı ise bulunduğunuz bölgenin teknolojisi o kadar iyi demektir.

Adresinizde ADSL, VDSL veya fiber altyapılardan biri olabilir. Altyapınızın desteklediği teknoloji hangisi ise kullanacağınız internetin hızı buna göre değişir.
Altyapı çeşitleri nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ülkemizde en yaygın kullanılan altyapı çeşitleri ADSL, VDSL ve fiberdir.
xDSL tabanlı altyapı teknolojileri

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), bir çeşit DSL bağlantısıdır. Bu teknolojide internet bağlantısı standart bakır telefon kabloları tarafından sağlanır. Veri, ses trafiğinin kullanmadığı frekanslar üzerinden gönderilir. Bu teknolojinin avantajı mevcut telefon altyapısının kullanılması ve yeni altyapı yatırımı yapılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. ADSL’de teorik olarak 24 Mbps’e kadar download hızı verilebilir ancak upload hızı çok daha limitlidir. Alınabilecek maksimum hız internet altyapısına ve ev içi tesisatın kalitesine, santrale olan uzaklığa ve hat gürültü oranına göre değişkenlik gösterir. ADSL2+ teknolojisi ise daha yeni bir DSL teknolojisidir ve santrale iki kilometre mesafede olan bölgelerde daha yüksek hızlar alınmasına olanak sağlar.

VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL’den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps’e kadar hıza ulaşılabilir. VDSL teknolojisi bakır telefon hatlarını çok daha verimli şekilde kullanır; ancak bu verim çok daha kısa mesafelerde mümkündür. Kısa mesafeler daha az bozulma ve daha çok güvenilir bağlantı demektir. Yani eviniz santral noktasına ne kadar yakınsa, o kadar kaliteli hizmet alırsınız. Ayrıca, internet altyapısının ve iç tesisatın kalitesi de VDSL verimliliğini oldukça etkiler. Evinizde kullandığınız eski ve uyumsuz bakır kablolar, yavaş internet problemlerinizin sebebi olabilir.
Fiber internet altyapısı

İnternet teknolojisi uzun bir süre bakır kablolara mahkum kalsa da kurtarıcı olan bir teknoloji de var: fiber optik kablo. Temel olarak camdan oluşan bu kablo, ışık sinyalleriyle veri ileterek, tabiri caizse “ışık hızında internet” söylemini gerçek kılıyor.

Fiber altyapı, fiber optik kablolarla sağlanan bir teknolojidir. Cam kablolar ile interneti ulaştırır. Bakır altyapıya göre yeni bir teknoloji olduğu için altyapı olmayan eve veya iş yerlerine gelen yeni teknolojiler fiber optik kablolarla sağlanır.

Fiber internet teknolojisi, ADSL ve VDSL teknolojilerine göre teoride daha yüksek hız sunar. Bunun sebebi mesafeye bağlı hız kaybı yaşanmamasıdır. Ancak bu teknolojide de yoğun kullanım saatlerinde alınabilecek maksimum hızlar düşebilmektedir. Aslında 75 Mbps VDSL hizmeti, operatörlerin sunduğu 20 Mbps fiber hizmetinden dosya indirme olarak daha hızlıdır. Ancak fiber internet altyapıları daha düşük gecikme ve daha sağlıklı bağlantı sayesinde daha çok tercih ediliyor.

2010’lu yıllarda ülkemizde yaygınlaşma hızını artıdan fiber altyapılar, bu dönemlerde oldukça yüksek fiyatla sunuluyordu. Ancak günümüzde gelişen altyapı teknolojileri sayesinde operatörler daha uygun fiyatla hizmet sunabiliyor. Bunlara en güzel örnek ise TurkNet. Türkiye’nin en hızlı büyüyen internet servis sağlayıcılarından TurkNet, kendi fiber altyapısıyla ulaştırdığı TurkNet GigaFiber hizmeti ile 1000 Mbps’ye kadar simetrik internet hızı sunuyor. Üstelik bu hizmet ayda sadece 139.90 TL’ye sunuluyor.

Ülkemizde 100 Mbps hızların “en yüksek hız” kategorisinde değerlendirilmesine rağmen TurkNet ile 1000 Mbps’ye kadar internetle tanışmış olduk. Ayrıca fiber optik kablolardan oluşan altyapıların teorik olarak çok daha yüksek hızlara çıkabileceğini belirtelim. Önümüzdeki yıllarda evlerimizde 10.000 Mbps internet kullanmaya başlayabiliriz.
Neden altyapı her yerde yok?

VDSL portları belirli santrallere ve saha dolaplarına kurulmuştur. Şu an Türkiye’nin 81 ilinde VDSL olmakla birlikte, VDSL kullanılıp kullanılamaması bağlı bulunan santrale bağlıdır. Örneğin İstanbul Türkiye’nin en büyük ili olmasına rağmen VDSL portları henüz birçok ilçede yoktur. VDSL yatırımları talep ve ihtiyaca göre yerleşik operatör tarafından yapılmaya devam etmektedir.

Bu çalışmalarla birlikte her geçen gün VDSL ve fiber altyapılar yaygınlaşmaya devam ediyor. Ayrıca TurkNet’in, mevcut internet paketinizi iptal ettirmeden ve mevcut portunuzu kaybetmeden operatör değişikliği hizmeti sunduğunu belirtelim.
Altyapı nasıl sorgulanır?

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Biz makalede örnek olması açısından TurkNet sitesinden altyapı sorgulaması yapacağız. Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

Adres ile altyapı sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;



Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;



Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.
Sabit telefon numarası ile altyapı sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Sabit telefon numarası ile altyapı sorgulama işlemi, adres ile altyapı sorgulama işlemine kıyasla daha basit bir işlem. Ancak sabit telefon numarası ile yapılan sorgulamalarda, TurkNet’in 1 Gbps düzeyine çıkan TurkNet Özgür İletişim GigaFiber hizmeti için altyapı sorgulaması yapılamıyor. Bu hizmet için sorgulama yalnızca adres bilgisi girilerek yapılabilmekte.

Mobil internet nedir?

Mobil internet, modem ve router kullanımına ihtiyaç duymadığınız, telefon hattı gerekmeyen ve doğrudan cep telefonları için kullanılan şebekeler aracılığıyla kablosuz olarak sağlanan bir internet teknolojisidir.

Dünyanın yörüngesinde bulunan uydular aracılığıyla ve yeryüzündeki baz istasyonları aracılığıyla dağıtımı sağlanan bu internet teknolojisi, günümüzde 5G ile daha başarılı hale gelse de, ülkemizde henüz 4G (4.5G) kullanılmaya devam ediyor. Ayrıca gelişen baz istasyonu teknolojilerine nazaran ülkemizde henüz gelişmiş sistemlere sahip baz istasyonlarını göremiyoruz. Bu sebeple mobil internet, ülkemizde henüz olması gerektiği gibi çalışmıyor.

Sabit internet ve mobil internetin avantajları

Mobil internet, sabit internete göre çok daha basit ve kullanışlı bir internet sistemi olsa da, aslında bu avantajların getirdiği dezavantajlar da var. Kablolu sabit internet sistemlerinde gecikme ve internet hızları daha başarılıyken, mobil internet hatlarında gecikme ve internet hızı, çevresel etki ve baz istasyonlarının performansına göre değişmektedir.

Mobil internet daha çok günlük yaşantımızdaki işlerimizi halletmeye yeterlidir, ancak iş büyük bir için, örneğin basit bir sunucuyu barındırmak için bile yetersizdir. Bunun yanında taşınması gereken bir donanım ve bağlanması gereken bir kablo olmadığı için, her yerde yanınızdadır. Ancak biraz önce de belirttiğimiz gibi, çevresel etkenler ve baz istasyonunun kalitesi ile mesafesi doğrudan etki eder. Yani tatil için gittiğiniz bir sahil kasabasında, dağlık alandaki bir ahşap evde her zaman internet bağlantısı bulamayabilirsiniz. Ancak bu noktalarda bir telefon altyapısı mevcutsa, xDSL tabanlı altyapılarla sabit internet kullanma şansınız mevcut. Hatta TurkNet’in bu noktada Gezgin İnternet adını verdiği sistemi ile, evinizde kullandığınız internet hizmetinizi geçici olarak tatil yaptığınız adrese aktarabiliyorsunuz.

Sabit internet altyapılarının avantajlarından biri de sabit hızlardır. Sabit hızlar aslında biraz iddialı bir söz. Çevrenizde aynı altyapıyı kullanan insanların o andaki kullanımına da bağlı olarak hızda ve gecikme sürelerinde dalgalanma olacaktır. Ancak bu mobil internet için de geçerli. Örneğin bir doğal afet durumunda akıllı telefonunuz yeterli sinyali alsa da internete ve sesli görüşmeye yanıt vermez. Bunun ana sebebi, o anda yoğun bir şekilde baz istasyonundan paket alışverişi yapılmasıdır. Ancak sabit internet altyapılarında yoğunluk olsa da bir şekilde internet kullanmaya devam edersiniz. Bunun en büyük sebebi, mobil internet altyapılarına göre çok daha yüksek bant genişliği sunmasıdır.

Fiber altyapılar, bu noktada en az etkilenen altyapılardır. Sundukları olağanüstü bant genişliği sayesinde, yoğun bir kullanım durumunda dahi hızlarınız benzer düzeyde kalacaktır. Ayrıca mobil internetin yanında fiber internet altyapıları da artık simetrik yani indirme hızı kadar yükleme hızı sunmaya başladı. Buna yine TurkNet’ten örnek verebiliriz. GigaFiber adı verilen ve 1000 Mbps’e kadar download hızı sunulan bu fiber altyapıda, 1000 Mbps’e kadar upload hızı alabilirsiniz.

Mobil internet evde yeterli mi?

İnternete neredeyse günün her saati ihtiyacımız olabiliyor. Bu sebeple sürekli olarak yanımızda bir internet taşımak çok değerli. Ancak gün içerisinde yaptığımız kullanımlar aynı değil. Bu sebeple eğer ihtiyaçlarınızı doğru analiz etmezseniz sizi mutsuz eden bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Gün içerisinde özellikle telefon üzerinden gerçekleştirdiğimiz işlemler temelde çok yoğun internet kullanımlarını içermiyor. Sosyal medyadaki gezintilerimiz ya da mesajlaşma uygulamaları çok fazla internet tüketmez. Özellikle sabit internet kullanımları ile kıyaslandığında.

Ev içerisindeki kullanımlarımız ise telefon ile yaptıklarımıza göre çok daha farklı ve iyi internet isteyen işlemlerdir. Mesela aldığınız 4K televizyonunuzda film izlemek, oyun konsolunuzda online oyun oynamak ya da online toplantılar yapmak gibi. Tüm bunları eğer mobil internet ile yapmak isterseniz sınırsız internet kullanmadığınız için ilk olarak var olan kota size ay içerisinde yetmeyecek ekstra paketler almanız gerekecek. İkinci olarak sabit internete oranla daha düşük hızlar alacağınız için kullanımdan pek de keyif almayacaksınız. Son olarak ise; maliyet. Yetmeyen kotalar size ekstra paketler ile birlikte maliyet olarak geri dönecektir.

Nasıl bir internete ihtiyacınız var?

İnternet konusunda karar verirken ilk olarak nasıl bir internet kullanıcısı olduğunuzu değerlendirmeniz gerekiyor. Öyle aklınıza çok karışık bir süreç gelmesin. “İnterneti ev içerisinde tam olarak ne için kullanıyorsunuz?” sorusuna vereceğiniz cevap aslında bu süreci noktalıyor. Ancak bu soruyu yanıtlarken ev içerisinde internete ihtiyaç duyan tüm cihazları düşünmenizde fayda var. Sadece telefon ve bilgisayar şeklinde düşünmek sizi doğru sonuca ulaştırmaz. Mesela televizyon, oyun konsolu, güvenlik kamerası, klima, buzdolabı vb. tüm ürünler günümüzde internete bağlanabiliyor. Ayrıca ev içerisinde kaç kişinin ve kaç cihazın interneti kullanacağı da önemli. Tüm bunları değerlendirdiğiniz zaman mobil internetin ne kotasının ne de hızının ihtiyaçlarınızı karşılaması çok zor.

Bir ailenin internet ihtiyacı düşünüldüğünde herkesin tükettiği mobil interneti hesaplarsak eğer karşımıza çıkan maliyet çok yüksek olacaktır. Ayrıca maliyetin yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi hızlar sebebiyle de tüm işlemlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirmek çok zor olacak.

Hangi operatör ne kadar hız sunuyor?

Birçok operatörün fiber hizmeti, daha önce yüksek hızlar sunmasına rağmen günümüzde birçok ev ve apartmanda 100 Mbps ile sınırlı kalıyor. Şansınız yüksekse 200 Mbps hızı destekleyen (eğer binada 200 Mbps dağılım destekleyen sonlandırma cihazı varsa) paketleri alabiliyorsunuz. Ancak 200 Mbps paket yine büyük uğraşlarla satın alınabiliyor, eski müşterilere sunulmuyor.


Bu şirketler arasında TurkNet ise GigaFiber olarak adlandırdığı fiber altyapı ile işletmeler dışında evlere de 1000 Mbps’ye kadar hız sunuyor. Ayrıca özel yapılandırılmış altyapısı sayesinde bu hız upload yani yükleme hızlarına da yansıyor. 1000 Mbps hızı destekleyen modem de paketin içinde kullanıcılara ücretsiz olarak veriliyor. Üstelik GigaFiber dahil tüm altyapılarda TurkNet internet hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor.

TurkNet, 1000 Mbps’ye kadar hıza çıkan paketlerinin dışında Özgür İletişim Fiber 100 paketiyle de öne çıkıyor. Yerleşik operatörün fiber altyapısında bulunan müşterilere 100 Mbps’e kadar download sunulan hizmetle birlikte fiber altyapıda hizmet alarak; sınırsız, taahhütsüz, yüksek performanslı internetinizin tadını çıkartabilirsiniz.
Mobil internet ve sabit internet hız farkı

Şimdi basit bir test yapalım. Adresimizde bulunan 100 Mbps fiber internet ile, 4.5G olarak adlandırılan mobil internet altyapısının hızını test edelim. Bu noktada 4.5G’nin gigabit hızlara erişmesi gerekiyor. Ancak konum ve yoğunluk, yukarıda bahsettiğimiz gibi oldukça önemli.

Peki testi nasıl yapacağız? OOKLA bünyesinde bir şirket olan Speedtest, Speedtest.net web sitesi üzerinden internet bağlantınızın hızını ölçmeye yarayan bir araç sunuyor. Bu araçla internet bağlantınızın gecikme değerini, indirme hızını ve yükleme hızını görebiliyorsunuz.

Dünyanın dört bir yanında sunucusu bulunan Speedtest, ister Türkiye’de olun ister dünyanın farklı bir yerinde olun, size en yakın sunucuyu tespit ederek en doğru sonucu sunuyor.
Speedtest.net ile internet hızı nasıl ölçülür?

Speedtest ile hız ölçümü yapmak için öncelikte Speedtest.net web sitesine girmeniz gerekiyor. Bu aşamada en doğru sonuç için kablo ile modeme bağlı olan bir cihazı tercih etmeniz daha doğru bir sonuç çıkaracaktır.

Ayrıca test esnasında internet kullanımı yapmanız sonuca doğrudan etki yapacağı için, test sürecinde diğer cihazlardan interneti kapatmanız veya kullanmamanız en doğru hareket olacaktır.


Speedtest.net web sitesine girdiğimizde, karşımızda bu şekilde bir ekranla karşılaşıyoruz;





Test öncesinde karşılaştığımız bu ekranda, kullandığımız internet servis sağlayıcı, test yapılan sunucu gibi bazı detaylar var. Peki bunlar ne anlama geliyor?

Görsel üzerinde rakamla belirttiğimiz kısımlar;

Test yapılan internet hizmetinin servis sağlayıcısı,
Mevcut internet IP adresi,
Test yapılan sunucu,
Test yapılan bölge,

anlamına gelmektedir. Test yapılan bölge kısmında internet kullanımı yaptığınız bölgeden farklı bir konum çıkıyorsa, size en yakın veya doğrudan bulunduğunuz bölgeyi seçmeniz, test sonucuna etki yapacaktır. Bu işlem için “Change Server” butonuna tıklamanız yeterli.

Şimdi detayları öğrendiğimize göre, test aşamasına geçelim. Aynı görselde görebileceğiniz büyük GO butonu, testi başlatacağımız butondur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi test esnasında internet kullanımı yapmamanız, sonuca doğrudan etki edecek.

GO butonuna bastıktan sonra, yaklaşık 30-40 saniye veya 1 dakika sürebilecek bir test süreci bulunuyor.






Test tamamlandıktan sonra karşımıza nihayet sonuçlar çıktı. 100 Mbps fiber altyapı kullanan bir pakette, 96.99 Mbps indirme hızına ulaşıyoruz. Oldukça iyi bir değer. Aradaki birkaç Mbps’lik kayıp, modem, kablo kalitesi vb. gibi nedenlerden dolayı oluşmuş olabilir.

Şimdi gelelim mobil internete. Burada da yine Speedtest kullanacağız ancak doğrudan uygulaması üzerinden test yapacağız. Siz de test yapmak istiyorsanız, Speedtest’in iOS ve Android uygulamasını mağazadan edinebilirsiniz.

Testimizi gerçekleştirdik, aşağıdaki görselde sol tarafta yer alan test sonucu, ev balkonundan gerçekleştirildi. Hemen sağ tarafındaki test ise, aynı evin, dış cephesinde yer alan bir odasından gerçekleştirildi.



Gördüğünüz üzere, birkaç metre fark ve araya giren duvar, çıkan sonucu oldukça etkiledi. Ayrıca 4.5G’nin vadettiği hızlara da erişemedik. İyi yapılandırılmış sabit internet altyapıları, bahsettiğimiz gibi bu etkenlerden oldukça uzak.
Nedir bu Gigafiber?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı Gigafiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1000 Mbps’e kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

Gigafiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin bir kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet Gigafiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.
TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.
Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.
Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

Altyapımızın desteklediği hızı öğrendiğimize göre, üç aşamalı başvuru sürecine geçebiliriz. Bu başvuru sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu şekilde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca mevcut aboneliğinize ait hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Bazı operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” veya “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, sözleşmeniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası bölümünden ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit hat sorgulama” bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.
İlk aşama: Başvuru sonrası belgeleri hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet bağlantınızı sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik başvuru sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek işlem ise kimlik belgenizin her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması‘na yüklemek.
İkinci aşama: Hattınızın TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, ilk aşamayı tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan işlemlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali gibi herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıca mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı belgelerle iş emri olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu işlem ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.
Üçüncü ve son aşama: İnternetinizin aktif edilmesi

İnternetiniz aktif olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş işlemleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi SMS olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yeniden kurmanız gerektiği için bu konuda size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden destek oluyorlar. Sorunsuz bir şekilde internetiniz aktif olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve ilk ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
TurkNet abonelik başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri




2- Adres Bilgileriniz


Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.





İnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.




 
  

İçeriği Sosyalleştir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Sitede Yeni misiniz? Yardıma mı İhtiyacınız Var?

Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 16:27.

Forum ve Yazılım Yasal Uyarı Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumHayali.Com, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olan legal bir genel forum sitesidir.

ForumHayali; 5651 sayılı kanuna göre yer sağlayıcı olarak tanımlanan, içerikleri önceden kontrol etme yükümlülüğüne sahip olmadığı için kullanıcıların paylaşımlarından ancak bildirim yoluyla haberdar olduğunda yasa gereği sorumluluğu doğduğundan, paylaşımlardan yana doğrudan sorumlu tutulamayacak bir genel forum sitesidir. Bu nedenle ForumHayali.Com üzerinde yayımlanan içeriklerin herhangi bir hak ihlâli oluşturduğunu ya da hukuksal bir sorun yarattığını düşünüyorsanız, hak sahibi iseniz, İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak gerekli bildirimde bulunabilirsiniz. Şikâyetiniz titizlikle incelendikten sonra tarafınıza geri dönüş yapılacak ve gerekli hallerde bahse konu içerik yayından kaldırılacaktır.

Kurucu: Dua '